Scopul principal al proiectului este de a îmbunătăți capacitatea de adaptare la schimbările climatice urbane. Acesta marchează un pas semnificativ în lupta împotriva efectelor tot mai vizibile ale climatului asupra orașelor noastre. Regiunea Dunării, unde 75% din populație locuiește în zone urbane, se confruntă cu creșterea fenomenelor meteorologice extreme, precum valurile de căldură, secetele și inundațiile. Aceste riscuri specifice necesită o abordare solidă și inovatoare.
Parteneriatul transnațional și intersectorial propune introducerea conceptului de „oraș-burete” în regiunea Dunării pentru a gestiona surplusul de apă și a preveni inundațiile urbane. Prin reducerea suprafețelor impermeabile și extinderea suprafețelor absorbante, precum zonele verzi și lacurile urbane, proiectul urmărește să ofere soluții durabile la aceste provocări climatice.
O componentă cheie a proiectului este analiza caracteristicilor hidroclimatice și a practicilor de gestionare a apei în 12 orașe-pilot, dezvoltând un set de instrumente pentru planificarea măsurilor „oraș-burete” și promovând aceste instrumente prin elaborarea participativă a planurilor de acțiune locale.
Implementarea acestui proiect este prevăzută până în 2027, iar municipiul Chișinău s-a alăturat acestui demers, contribuind la eforturile regionale de adaptare la schimbările climatice.