Cercetările arheologice la beciurile casei Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni de pe strada Grigore Vieru, 11, unde se presupune existența urmelor clădirii Muzeului Bisericesc, se află în plină desfășurare și avansează către o nouă etapă
Acest proiect este implementat de Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, în colaborare cu Asociația ,,Monumentum”.
Echipa de arheologi continuă să exploreze cu atenție aceste beciuri, sperând să descopere noi indicii și dovezi despre istoria și arhitectura clădirii.
La etapa actuală a cercetărilor, au fost înregistrate următoarele progrese:
- Restaurarea bolții unei încăperi din rețeaua de beciuri.
- Restabilirea zidurilor fundației pe latura de est a clădirii, până la cota de calcare actuală a terenului adiacent.
- Restaurarea bolții accesului către beciuri de pe terasa din spatele clădirii.
Urmează să fie investigate în detaliu urmele acestei clădiri istorice remarcabile, care reprezintă practic cea mai veche construcție din Chișinău.
În acest sens, se planifică inițierea unui proiect de consolidare și muzeificare a acestor urme arheologice valoroase.
Scopul acestui proiect este de a reabilita memoria locului și de a reconstitui istoria acestor edificii deosebit de importante pentru istoria Chișinăului.
De asemenea, cercetările arheologice pot contribui la dezvoltarea turismului cultural și la promovarea orașului ca destinație turistică.
Săpăturile arheologice au fost demarate în anul 2021, fiind coordonate de profesorul Sergiu Musteaţă, în baza unui proiect executat de arhitectul Mihail Andrieș.