Această inițiativă reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea urbanistică a Chișinăului, având un rol esențial în conservarea, protecția și dezvoltarea durabilă a patrimoniului cultural și istoric al orașului nostru.
Echipa desemnată pentru această misiune importantă este alcătuită din trei asociații formate din experți în domeniu din Republica Moldova și din România:
IMP „Chișinăuproiect”, reprezentată de Izbînda Anatolie și expertul Țurcan Alexei.
Asociația Obștească „Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova”, condusă de Musteață Sergiu, care este și managerul de proiect. Echipa este formată din experții: Ion Tentiuc, Sergiu Ciocanu, Toader Popescu și Eugen Pănescu.
Asociația Obștească „Centrul de Urbanism”, condusă de Munteanu Alexandru. Echipa sa este compusă din experții: Alexandru Munteanu, Andrei Vatamaniuc, Boris Gangal, Ana Dabija și Vitalie Tripaduș.
Această echipă va lucra pentru a elabora Planul de Referință Istoric-Arheologic și Proiectul Zonelor de Protecție – Nucleul Istoric al Chișinăului. Planul va sta la baza elaborării conceptului, a direcțiilor de dezvoltare și a regulilor locale de urbanism pentru teritoriul nucleului istoric al orașului, un teritoriu ce cuprinde cca 700 ha.
Elaborarea oricărei documentații urbanistice, inclusiv a Planului Urbanistic General (PUG) al orașului, este imposibilă fără existența acestui plan fundamental.
Acest studiu va furniza o evaluare detaliată a patrimoniului istoric și arhitectural al unei zone urbane, identificând clădirile istorice, locurile culturale și arhitecturale de importanță majoră, subliniind schimbările urbanistice înregistrate de oraș în decursul timpului.
Includerea acestui plan în PUG va asigura conservarea și protecția patrimoniului cultural, facilitând în același timp dezvoltarea urbană sustenabilă care respectă tradițiile și identitatea locului, permițând și dezvoltarea urbană modernă.
Ar putea fi o imagine cu hartă, radar şi afiş