Alexandru Boldesco, șeful Direcției infrastructură edilitară din cadrul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Studii: absolvent al Institutului Politehnic „Serghei Lazo” din Chișinău, Facultatea Urbanism și Arhitectură.
- De cât timp lucrați în cadrul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare?
- Activez în cadrul Direcției din anul 1992, inițial în calitate de inginer-șef, iar în prezent – în funcția de șef al Direcției infrastructură edilitară.
- Când și de ce ați decis să vă angajați la DGAURF?
- În anul 1992, fiind colaborator al IMP „Chișinăuproiect”, am fost invitat de câteva ori la o discuție cu predecesorul meu, inginerul-șef doamna Ludmila Vladimirovna Calașnicov, Dumnezeu s-o ierte, și, după discuțiile cu dânsa, cu domnul Vladimir Modârcă, arhitect-șef pe atunci, am luat decizia să fiu angajat în funcția de inginer-șef, având deja experiența de rezolvare a unor probleme de ordin urbanistic, de proiectare, am dat acordul să fiu transferat de la „Chișinăuproiect”, care era subdiviziunea Comitetului executiv al orașului Chișinău.
- Cum ați explica unei persoane din afara domeniului cu ce vă ocupați la serviciu?
- Direcția infrastructură edilitară activează în teritoriul orașului Chișinău, rezolvând probleme privind echiparea tehnică a teritoriului orașului, dezvoltarea sistemelor care fac parte din infrastructura edilitară: rețelele de termoficare, apa, canalizarea, străzile etc.
- Cu ce proiecte realizate vă mândriți cel mai mult?
- Când activam la IMP „Chișinăuproiect”, am participat la elaborarea unui proiect al unei străzi, care acum are denumirea Petru Zadnipru. Dacă e să vorbim despre activitatea în cadrul Direcției, sunt proiecte care au fost realizate deja ulterior în formă de idei, concepte și sunt importante, mari. Țin minte că prima realizare a proiectului era prevenirea situației de subinundare în orașul Sângera, era o situație foarte complicată, s-a întâmplat în anul 1994. Pot să mă mândresc cu realizarea acestui proiect, deoarece au fost salvate casele de locuit și chiar viețile multor oameni. După aceasta, au fost și alte proiecte: mă mândresc cu realizarea proiectului privind reabilitarea apeductului în orașul Chișinău, în perioada 1999-2003. Am supravegheat, analizat proiectul din partea Primăriei municipiului Chișinău. Totodată, au fost finalizate proiecte importante în domeniul construcției: microzonarea seismică, harta nouă, elaborată cu participarea Institutului de Geologie și Seismologie, „Acvaproiect” și a altor instituții. Proiectul de protecție a localităților de inundație, care a fost aprobat în 2004 și se utilizează la efectuarea lucrărilor de prevenire a subinundațiilor. Am participat în calitate de autor la proiectul de construcție a străzilor orașului Chișinău. Am participat ca inginer, ca funcționar, deja în cadrul echipelor care au realizat aceste proiecte. Din ultimele proiecte, pot să vă spun că noi avem acum un proiect de reabilitare a sistemului de apeduct, canalizare, gazoductul Chișinău-Ungheni.
- Care este locul dumneavoastră de suflet din Chișinău?
- Toate locurile care sunt frumoase și amenajate la nivelul unei capitale, al unui oraș.
- Descrieți un lucru pe care, dacă ați avea posibilitatea, l-ați schimba în Chișinău.
- Îmi pare foarte important să fie schimbată mentalitatea cetățenilor din Chișinău, nu doar a locuitorilor, dar și a guvernării, întregii societăți, să nu fie divizată după principiile: eu din neamul acesta sunt sau altul, să fie ridicat nivelul de cultură a populației, inclusiv cultura politicienilor, a guvernării.
Stimați cetățeni, așa cum știți, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare se află în proces de elaborare a unor proiecte strategice privind dezvoltarea municipiului Chișinău: Planul Urbanistic General (PUG), Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Centru (Nucleul Istoric), Planul de Amenajare a Teritoriului (PAT) municipiului Chișinău și altele. Echipa DGAURF muncește de mai de un an pentru a asigura realizarea tuturor proiectelor la cel mai înalt nivel. Am decis să-i prezentăm pe specialiștii din cadrul DGAURF printr-o serie de interviuri scurte, în care veți afla cine sunt și ce fac membrii echipei noastre, dar și ce ar vrea să schimbe în capitală.